Språkcaféer är populära – fler volontärer behövs

Anteckningsblock och penna bredvid kaffekopp.

Språkcaféer och kurser i svenska för asylsökande blir snabbt fullbokade, främst av flyktingar från Ukraina. Med fler volontärer och ledare skulle studieförbund och organisationer kunna ha aktiviteterna på fler orter i länet.

Asylsökande och de som kommit från Ukraina via massflyktsdirektivet har inte rätt att läsa SFI (Svenska för invandrare) men kan vända sig till språkkurser på studieförbunden. Studieförbundet Vuxenskolan SV är ett av förbunden som har kurser i svenska för asylsökande vilka är gratis tack vare medel från länsstyrelsen.

-Nu är det dock högst tryck på våra språkcaféer i Älmhult som är öppna för alla. De blir fullbokat direkt när jag lägger ut dem på hemsidan. Här tar vi in max 10 personer. Dessa hålls av volontärer och om vi bara hade fler skulle vi kunna starta upp på fler orter, säger Jenny Herz, verksamhetsutvecklare på SV i Älmhult.

Att språkcaféerna är populära intygar även Ulriksbergskyrkan i Växjö. När de ordnade språkkafé i våras kom mellan 60 och 90 ukrainare varje lördag. Snart drar de i gång igen men nu på vardagar. I Alvesta är de redan igång, säger Lisa Hedlund på Ulriksbergskyrkan.

Kurser i svenska

I våras blev Studieförbundet Vuxenskolans svenskakurser för asylsökande i Alvesta snabbt fulla och man tvingades säga nej till några personer. Cirka 14 deltagare togs in per kurs. Nu är det inte samma tryck på dessa kurser som åter startar i slutet på augusti.

Endast fem är anmälda till svenskakursen i Alvesta och fem till svenskakursen i Älmhult. Men vi har fri drop-in under hela hösten för dem som vill börja senare, säger Jenny Herz.

På Folkuniversitetet berättar projektledare Patric Kalnins att det är stor efterfrågan på kurser i svenska just nu. Problemet är bristen på ledare.
– Får vi bara tag i ledare då kan vi starta två-tre nya grupper omgående, säger Patric Kalnins.

Vill du bli volontär för ett språkcafé eller ledare för en kurs i svenska? Kontakta kronoberg.tillsammans@lansstyrelsen.se så förmedlar vi informationen till de som har behov.

Aktuella språkkaféer och kurser i svenska för asylsökande


Alvesta, Torpsbruk

Svenska för nybörjare – Vardagssvenska (SV)

Nybörjarkurs i svenska för asylsökande (SV)

Svenska från dag 1 (ABF Södra Småland)

Språkkafé med sopplunch (ABF Södra Småland)

Språkkafé på biblioteket (Alvesta bibliotek)

Svenska språket för föräldralediga med barn (ABF Södra Småland)

Språkkafé – Ulriksbergskyrkan

Tingsryd, Konga

Svenska för asylsökande – Rädda Barnen och Sensus

Svenska från dag 1 – ABF Södra Småland

Växjö

Svenska för asylsökande – Folkuniversitetet

nybörjarsvenska och att arbeta i Sverige – Röda Korset

Språkkafé i Equmeniakyrkan

Vardagssvenska för nybörjare – SV

Svenskakurs för nybörjare – Växjö rödakorskrets

Språkkafé – Svenska kyrkan Teleborg

Röda korset – Träffpunkt för flyktingar och asylsökande

Älmhult

Språkkafé – SV

Nybörjarkurs i svenska för asylsökande – SV