Hallå där, Mohammad från Iran

Porträtt av mörkhårig man som sitter i ett bibliotek.

Mohammed har varit i Sverige i åtta månader och bor nu i Ryd där han deltar på IDs aktivitet S.P.E.L.

Mellan fem och tio personer kommer varje vecka till biblioteket för att samtala på lätt svenska kring sådant som är viktigt att veta i Sverige. I dag får de lära sig ord som är bra att känna till om de blir sjuka, behöver kontakta polisen eller om det börjar brinna.

Vad tycker du om denna aktivitet?

– Den är bra. Jag får lära mig svenska och får kontakt med andra, det är bra för mig.

Vilka aktiviteter önskar du fanns att gå på?

– Sociala aktiviteter och att få lära sig svenska är viktigast. Sen behöver jag lära mig mer om hur det fungerar i Sverige. Till exempel hur jag får hjälp av myndigheter att komma vidare så jag kan flytta och söka jobb.

Jag vill också gärna hjälpa till på aktiviteter med till exempel bollsport. I Iran var jag tränare i basket, om jag bor i en större stad skulle jag kunna bli tränare för ett basketlag.

Vad tycker du om Sverige?

– Det är ett bra land, människorna bryr sig om mig och är snälla. Många här är bra på att tala engelska så det blir lättare för mig som kan det språket.

– Jag har bara fått bo på små orter där jag saknar gym, restauranger, platser att hitta vänner på. Jag vill flytta till en större stad där jag också kan fortsätta träna basket. Jag var med i Irans landslag och har tagit en guld- och en silvermedalj i paraolympics.

Hur ser du på framtiden?

– Om jag bara får flytta till en större stad tror jag det blir bra. Där kan jag söka jobb som marknadsanalytiker på större företag. Jag studerade finansiell marknadsekonomi i fyra år i Iran. Jag tror jag kan lära mig svenska ganska fort då jag kan engelska, många ord är lika.