Vill du hjälpa till?

Många vill hjälpa hjälpa flyktingarna från Ukraina. Här samlar vi information om vad du kan göra. 

Volontärer

 


Skänka kläder och saker

En hel del hjälpsändningar har gått till flyktingar i bland annat Polen. Detta har varit uppskattat men risken är att för mycket tid går till att hantera klädsändningar i stället för att hantera dem som behöver hjälp. Därför är det nu bättre att lämna kläder genom etablerade kanaler såsom Röda Korset och Erikshjälpen.

Erikshjälpen

Erikshjälpen tar emot kläder, leksaker med mera i sin butik på Smedjegatan 5 i Växjö. Allt som lämnas ska vara helt och rent. Erikshjälpen säljer i första hand det som lämnas in och skickar pengar som katastrofbistånd till krigets offer, huvudsakligen till Ukraina och Rumänien. Erikshjälpens second hand i Växjö.

Röda Korset i Växjö

Röda Korset tar emot kläder, leksaker med mera i sin secondhand butik på Arabygatan 31 i Växjö. Allt som lämnas ska vara helt och rent. Röda Korset säljer i första hand det som lämnas in och sedan skickar pengar som katastrofbistånd till krigets offer. De har också möjlighet att lämna kläder till personer som kommit till Växjö, om man inget har. Röda Korset Second hand Växjö

Längre fram kan det bli aktuellt att kläder, leksaker etc. behövs på boenden som öppnas i Kronobergs län.


Erbjuda tillfälligt privatboende

Om du har sängplatser att erbjuda, mejla kronoberg.tillsammans@lansstyrelsen.se. Berätta kort om boendet och ange kommun, ort, telefonnummer och antal möjliga platser.

Länsstyrelsen samlar och kategoriserar alla erbjudanden. Om och när hjälp behövs hör vi eller någon av våra samverkansparter av oss till dem som erbjudit hjälp.


Erbjuda jourhem och familjehem för barn och ungdomar 

Växjö kommun söker personer och familjer som vill ställa upp som jourhem och familjehem för ensamkommande barn och ungdomar som tvingats fly. 

Anmäl intresse via e-tjänst på Familjehemsveriges webbplats. Du kan också kontakta familjehemsenheten genom att ringa till Växjö kommuns kontaktcenter 0470-410 00.

Kommunen ordnar informationskvällar (drop-in) för dig som vill veta mer.
Datum:
17 mars, klockan 15.00-17.00
24 mars 2022, klockan 15.00-18.00

Plats:
Sandgärdsgatan 26 C

Tack för ditt stöd!