Trivs tillsammans hos Mackens vänner

Kvinna med sjal tittar upp från en bok hon läser i. Bredvid sitter en äldre kvinna och bakom en liten pojke.

Veckans höjdpunkt är när de får samlas i Växjö för att laga mat tillsammans och lära sig nya saker. Efter flera år som asylsökande får de också äntligen undervisning i svenska.

De sju asylsökande som har samlats i det gamla snickeriet bakom Italienska Palatset i Växjö bor i Lessebo. Två gånger i veckan åker de buss till en aktivitet som Mackens vänner arrangerar och som finansieras av medel från Länsstyrelsen Kronoberg.

Runt bordet i den ljusa lokalen är stämningen god.

– Vi tycker mycket om att komma hit. Här får vi göra roliga saker och för första gången lära oss svenska. Det är våra ledare på Mackens vänner som lär oss. SFI får vi inte gå på för vi är asylsökande utan uppehållstillstånd, säger Fateh från Irak som hittills bara lärt sig svenska av sina barn.

Samtalet runt bordet rör sig om kriget i Ukraina som väcker gamla känslor av rädsla och oro. Några tror att det också är krig i Sverige. Ledarna talar om hur viktigt det är att vara källkritisk när vi läser på facebook och andra sociala medier.

Önskar att få börja jobba
Förutom fred är ett personnummer det som kvinnorna önskar sig mest.

– Utan ett personnummer kan vi inte göra något. Jag vill ha jobb och uppehållstillstånd. Det är mer stressigt att gå hemma och vänta utan något att göra än att jobba. I Palestina arbetade jag jämt, sydde kläder och målade glas, säger Saba som har varit i Sverige i åtta år.

Hos Mackens vänner får de baka, laga mat, sy väskor och söka jobb men de gör också utflykter. Nyligen var de i Karlskrona och en utflykt har gått till det stora köpcentret Ge-Kås i Ullared. Resor som är mycket uppskattade av den lilla gruppen.

Fyra kvinnor i sjal sitter vid ett bord. Bakom lyser solen in genom stora fönster.
Fateh, Hamzeh, Saba och Masomah träffas varje vecka hos Mackens vänner.