Många får samhällsinformation i Fröseke

En grupp människor, cirka 25 personer, står utomhus och ler mot kameran.

I Frösekes Folkets hus är det full aktivitet på tisdagar. Då samlas runt 25 deltagare från olika länder för att lära sig mer om det svenska samhället med fokus på familjen och hälsa.

ABF Södra Småland driver ett projekt med samhällsinformation som finansieras av Länsstyrelsen Kronoberg. På tisdagar hålls aktiviteten i Fröseke och denna dag handlar lektionen om sjukvården i Sverige – hur det fungerar med att boka besöka på vårdcentralen och vad det kostar. Läraren använder studiematerialet ”Samhällsinformation i samverkan” som ABF Södra Småland tagit fram i samarbete med Länsstyrelsen, Uppvidinge och Växjö kommun.

Många deltagare ställde frågor och lyssnade aktivt. Under fikapausen berättade några deltagare om sin situation och sina tankar inför framtiden.

-Vi är så tacksamma för att vi kan delta på dessa träffar. Det är viktig information för oss men vi kanske inte längre kan delta. Det är svårare för oss att komma hit nu när förskolan i Fröseke har stängt. Då måste vi lämna barnen i Alstermo, säger en av kvinnorna.

Deltagarna kommer bland annat från Irak, Turkiet, Ukraina och Nigeria och det märks att de har det trevligt tillsammans. I Fröseke bor det just nu cirka 49 asylsökande och personer enligt massflyktsdirektivet, inklusive barn.  

Lektion om hälsa – vad gör du om du blir sjuk?