Information för dig som vill hjälpa till

Många vill hjälpa hjälpa flyktingarna från Ukraina. Här samlar vi information om vad du kan göra. 

Volontärer

 

Skänka kläder och saker

En hel del hjälpsändningar har gått till flyktingar i bland annat Polen. Detta har varit uppskattat men risken är att för mycket tid går till att hantera klädsändningar i stället för att hantera dem som behöver hjälp. Därför är det nu bättre att lämna kläder genom etablerade kanaler såsom Röda Korset och Erikshjälpen.

Erikshjälpen

Erikshjälpen tar emot kläder, leksaker med mera i sin butik på Smedjegatan 5 i Växjö. Allt som lämnas ska vara helt och rent. Erikshjälpen säljer i första hand det som lämnas in och skickar pengar som katastrofbistånd till krigets offer, huvudsakligen till Ukraina och Rumänien. Erikshjälpens second hand i Växjö.

Röda Korset i Växjö

Röda Korset tar emot kläder, leksaker med mera i sin secondhand butik på Arabygatan 31 i Växjö. Allt som lämnas ska vara helt och rent. Röda Korset säljer i första hand det som lämnas in och sedan skickar pengar som katastrofbistånd till krigets offer. De har också möjlighet att lämna kläder till personer som kommit till Växjö, om man inget har. Röda Korset Second hand Växjö

 

Hämta kläder och saker

Växjö

Nätverket Kronoberg för Ukraina delar, i samarbete med Röda Korset, ut kläder och hygienartiklar till flyktingar i en lokal på Öster i Växjö. Här går det även att lämna kläder och saker. 

Tid: måndag till fredag kl. 12-16
Plats: Östregårdsgatan 8

Älmhult

Röda Korset och Community Involvement i Älmhult delar ut gratis kläder och skor. Ta först kontakt med janegeorgii@hotmail.com och bestäm en tid för att träffas på Stålgatan 2. Här går det enbart hämta förnödenheter, inte lämna.

Tid: Enligt överenskommelse
Plats: Stålgatan 2

 

Erbjuda tillfälligt privatboende

Migrationsverket har för närvarande inte behov av fler privata boenden. De fokuserar istället på hyresmöjligheter av större boenden, där större antal människor kan inhysas.

Alla erbjudanden om boenden mejlas till kronoberg.tillsammans.se. Länsstyrelsen samlar och kategoriserar alla erbjudanden. Om och när hjälp behövs hör vi eller någon av våra samverkansparter av oss till dem som erbjudit hjälp.

Vi sparar alla mejl om situationen skulle ändras och även en sådan lösning behövs.

 

Erbjuda jourhem och familjehem för barn och ungdomar

Växjö kommun söker personer och familjer som vill ställa upp som jourhem och familjehem för ensamkommande barn och ungdomar som tvingats fly.

Anmäl intresse via e-tjänst på Familjehemsveriges webbplats. Du kan också kontakta familjehemsenheten genom att ringa till Växjö kommuns kontaktcenter 0470-410 00.

Kommunen ordnar informationskvällar (drop-in) för dig som vill veta mer.
Datum:
24 mars 2022, klockan 15.00-18.00

Plats:
Sandgärdsgatan 26 

Två tjejer med röda tröjor leker med ett barn vid ett bord.

Framöver kommer det bli aktuellt att samla in kläder, leksaker med mera som behövs på de evakueringsboenden som öppnas i Kronobergs län. Mer information kommer.

Volontärer från Röda Korset bjuder flyktingar på fika utanför Migrationsverket.

Skänk pengar

Swisha någon av de etablerade hjälporganisationerna, till exempel:

Röda Korset, 900 80 79
UNICEF, 902 00 17
Rädda Barnen, 902 00 33
UNHCR, 123 129 50 21

Hänvisningar på kommunnivå 

Tack för ditt stöd!