Hallå där, Alexandra från Ukraina

Kvinna från Ukraina.

Alexandra kom till Sverige i våras när kriget bröt ut i Ukraina. Sedan dess deltar hon på aktiviteter hos Röda Korset i Växjö.

Vad är bäst med att vara i Sverige?

Här är inte krig.

Vilka problem upplever du?

Språket och att kommunen och migrationsverket bollar oss fram och tillbaka, de skyller på varandra. Dagsersättningen räcker inte för mig och mitt barn till mat och resor som inte längre är gratis. Därför kan mitt barn som är 6 år inte längre gå i skolan. Det tar en halvtimme att gå dit.
Vi ukrainare är trötta efter sex månader utan lösning på vår situation. Jag vill jobba och inte känna mig som en tiggare.

Vad tycker du om aktiviteten här på Röda Korset?

Den är nyttig, vi måste få hjälp med det vi gör här. På måndagar får vi mat och kläder, på onsdagar har vi informationscirkel och hjälp med att fylla i blanketter med mera. På torsdagar har vi undervisning i lätt svenska. Röda Korset betalar min bussbiljett hit.

Vilka aktiviteter önskar du fanns att gå på?

Att lära sig språket är viktigast, språkkafé är bra. Sen vill jag ha aktiviteter med motion som att gå till simhallen eller cykla. På sommaren är det bra att träffas ute och grilla. Vi var på hockeymatch med Röda Korset, det var intressant.

Vad behöver du lära dig mer om för att förstå hur det fungerar i Sverige?
Samhällsinformation, få veta var man söker hjälp och vem som ansvarar för vad.

Hur ser du på framtiden?
Det är svårt att leva här, en del familjer åker tillbaka till Ukraina eller till andra länder.