Från isolering till gemenskap i Eneryda

Mörk kvinna får sitt hår flätat.

I lilla Eneryda finns 16 asylsökande varav åtta vuxna. Flera av dem har mått dåligt och känt sig isolerade men när Internationella vänner ordnade social samhällsfika varje söndag förändrades allt. Nu är gemenskapen god och idéerna på aktiviteter många.

I en lokal i Eneryda är alla samlade för att fika tillsammans med ledaren Jusuf Osman från Internationella vänner. Skratten är många och hjälpsamheten stor. En ung gymnasietjej, dotter till ett par från Balkan, tolkar när det behövs. Några andra hjälper en kvinna som nyss har kommit till Sverige med svenska ord.

Att aktiviteten blev till just här berodde på att Jusuf Osman blev kontaktad av en vän som kände en person som var placerad i Eneryda. Han fick veta att flera mådde dåligt och var passiva på ortens boende.

Internationella Vänner beslöt att kolla upp vad som kunde göras och det resulterade i social samhällsfika. Varje träff har ett tema och hittills har de bland annat pratat om trafikregler och första hjälpen. Jusuf, som också är lärare på Grönkullaskolan, talar flytande svenska och engelska samt arabiska och somaliska.

Egentligen jobbar jag heltid på skolan, men det är så roligt att komma hit och träffa deltagarna och uppleva deras utveckling – så det får bli på söndagar.

Vi mår mycket bättre
Deltagarna kommer från olika länder, bland annat från Balkan och några afrikanska länder, men har blivit som en stor familj. Från att ha lite kontakt, trots att det bor på samma lilla ort, har de börjat prata med varandra och göra saker ihop. Några flätar varandras hår och några gör hennatatueringar på varandra.

Saker har förändrats sen Jusuf kom hit. Vi mår mycket bättre och har lärt känna varandra, säger kvinnorna.

På frågan vad de skulle vilja göra för aktivitet säger flera att de vill åka på studiebesök till kyrkor och muséer. De vill gärna lära sig så mycket som möjligt om Sverige. Nyligen har de också besökt Ullared för att handla.

Träffarna och aktiviteterna är möjliga tack vare statsbidrag från Länsstyrelsen Kronoberg. Medel som beviljas för tidiga insatser, riktade till asylsökande.

Samling runt fikabordet i Eneryda.