Förlänga uppe­hålls­till­stånd enligt mass­flykts­di­rek­tivet

Du som har skydd enligt massflyktsdirektivet och vill stanna i Sverige ska ansöka om förlängt uppehållstillstånd senast 4 mars 2023.

Förtydligande om att logga in i e-tjänsten för att förlänga tillstånd enligt massflyktsdirektivet

Förtydligande om att logga in i e-tjänsten för att förlänga tillstånd enligt massflyktsdirektivet

Skyddsbehövande har haft problem att logga in eftersom de har bytt telefonnummer sedan de skapade ett konto för Migrationsverkets e-tjänster.

Det finns två lösningar på detta antingen kan de kontakta verket för att uppdatera telefonnummer, eller så kan de skapa ett nytt konto.

Vi har idag uppdaterat informationen under rubriken ”Så loggar du in i e-tjänsten” på sidan https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Skydd-enligt-massflyktsdirektivet/Ansok-om-forlangt-skydd.html för att förtydliga mobiltelefonnumrets roll, och vad man kan göra om man har bytt telefonnummer.

Den uppdaterade informationen finns just nu på svenska och engelska, men kommer inom kort att uppdateras även på ukrainska och ryska.

Du kan ansöka om förlängt uppehållstillstånd med skydd enligt massflyktsdirektivet för dig och dina familjemedlemmar som är i Sverige. Ansökan ska göras i e‑tjänsten, som är öppen från 1 februari till 4 mars 2023. Det tar bara några minuter att fylla i ansökan. Du behöver inte bifoga några dokument eller passkopior. Du behöver inte ha giltiga identitetshandlingar för att få förlängt uppehållstillstånd.

Ansök innan ditt uppe­hålls­till­stånd slutar gälla

Det är viktigt att ansöka om förlängt uppehållstillstånd i tid, det vill säga senast 4 mars 2023. Om du inte ansöker om förlängt uppehållstillstånd i tid måste du ansöka om skydd, boende och ekonomiskt stöd på nytt. Om du ansöker för sent får du inte arbeta igen förrän du har fått ett nytt beslut.

Migrationsverket i Växjö kommer erbjuda biometritider för sökande som ska förlänga sina tillstånd enligt massflyktsdirektivet på onsdagar.

Här kan du läsa mer:

Ansök om förlängt skydd – Migrationsverket

Frågor och svar om mass­flykts­di­rek­tivet för dig från Ukraina – Migrationsverket

Kontrollera din ansökan utan att logga in – Migrationsverket