Filmer om Sverige för samhällsinformation

Kvinna ler mot kameran. Sitter vid ett bord tillsammans med andra.

ABF Kronoberg har satsat på film för att informera om det svenska samhället och bjuder nu in till träffar för att diskutera filmerna som tar upp ämnen som arbete, hälsa och hur det är att leva i Sverige. Filmerna får mer än gärna användas av andra organisationer.

Under coronapandemin löste ABF Kronoberg sina aktiviteter med samhällsinformation genom att producera och sprida filmer om det svenska samhället till målgruppen asylsökande och nyanlända. När det nu åter går att träffas bjuder de in till filmvisning med efterföljande diskussioner kring de olika temana.

På en träff i Ljungby deltog ett tiotal personer. Efter filmen, som handlade om Sverige, frågade kursledaren Tessie Brinck vad deltagarna gillar med landet. Povmuy kommer från Kambodja svarade.
– Jag är tacksam över att vara här, luften är ren, det är inte trafik och människor överallt, jag kan gå en promenad. Alla kan säga vad de vill.

Andra av deltagarna svarade att vara i naturen, allemansrätten, jämställdheten – att männen tar hand om barnen och går med barnvagn.

Det är Tessie Brinck som har producerat filmerna på lätt svenska och det är hon som leder aktiviteten i Markaryd, Älmhult, Ljungby och Lessebo.

Hur har du tänkt när du gjort filmerna?

Jag har försökt göra det så lätt som möjligt att ta till sig innehållet genom att till exempel använda mig mycket av text och tydliga övergångar. En kvinna berättar och talar tydligt och långsamt.

Är detta filmer som fler kan använda i sina aktiviteter?

Absolut! Filmerna kan man hitta på vår youtubekanal ABF Kronoberg och är fritt fram att använda för alla som är intresserade.

Vilka fler filmer planeras?

I serien Livsviktig kunskap har det planerats att göra åtta filmer. De kommer handla om bland annat hälsa, arbete och sopsortering.

Livsviktig kunskap, avsnitt 1: Fakta om Sverige

Livsviktig kunskap, avsnitt 2: Hälsa

Livsviktig kunskap, avsnitt 3: Sociala regler och traditioner

Aktiviteterna genomförs med pengar som beviljats från Länsstyrelsen Kronoberg.